LOTERIJ.NET alles over loterijen

Koop loten voor de Amerikaanse Powerball loterij

 Samen met EuroMillions is het Amerikaanse Powerball één van de grootste loterijen ter wereld. In eigen land is deze loterij ongekend populair, maar dankzij het internet is het wereldwijd mogelijk om Powerball te spelen en steeds meer mensen maken hier gebruik van. In vergelijking met Nederlandse, Belgische en Europese loterijen kent de Powerball en Megamillions dan ook een fantastische jackpot. Voor deze jackpot worden prijzen van verschillende loterijen uit verschillende landen gecombineerd tot één indrukwekkende prijzenpot. Powerball groeit steeds harder in de uit te delen prijzen en om deze reden spelen steeds meer mensen mee.

Koop nu online een lot >

Hoe werkt Powerball?

De Powerball loterij is een samenwerkingsverband van diverse staatsloterijen. Door het grote aantal deelnemers start de jackpot van Powerball op 40 miljoen euro, maar met een beetje mazzel lopen de prijzen op tot getallen met negen cijfers.
De trekking vindt plaats door het gebruik van twee machines; één met witte ballen en één met rode ballen. De witte ballen zijn erg belangrijk, want hier krijg je er vijf van en daarvan moeten tenminste drie goed zijn om een prijs te winnen. De machine met rode ballen vormen de zogenaamde Powerballen, die voor extra winst kunnen zorgen.

Bij de Powerball loterij mag je als speler zelf je getallen kiezen. Bij de witte ballen heb je daarvoor 69 mogelijkheden en je mag er dus vijf kiezen, waardor je kans 5 op 69 wordt. In de rode machine gaan voorafgaand aan de trekking 26 ballen en hieruit mag je slechts één nummer kiezen. Kies je zelf de waarde van de ballen, dan ga je voor de zogenaamde quick pick. Laat je getallen automatisch kiezen, dan ga je voor de easy pick. Binnen Powerball heb je tot slot de optie voor Powerplay. Hierbij speel je voor een euro extra en zodoende kan je ook meer winnen dan bij een regulier lot. Een regulier lot kost je slechts twee euro en een Powerplay lot kost je drie euro.

Multi-State Lottery Association

De organisatie achter Powerball ligt bij de Multi-State Lottery Association. Deze non-profit organisatie houdt een oogje in het zeil op het verloop van Powerball. De trekkingen van deze loterij worden elke woensdag en zaterdag gehouden en vinden meestal plaats in Florida. Heb je alle zes de ballen goed, dan ga je er vandoor met de jackpot. Heb je de vijf witte ballen goed voorspeld, dan win je al één miljoen dollar. Hoewel de jackpot erg aantrekkelijk is, is het nog altijd erg lastig om deze ook te winnen, want zes goede getallen zijn niet zomaar te raden. Zoals gezegd heb je te maken met de kans van 5/69 én 1/26.

Extreem hoge winsten in Powerball

De kans dat je de jackpot wint bij Powerball is niet erg groot; 1 in 292,201,338. Toch won een gelukkig persoon in 2013 met een single lot liefst 590 miljoen dollar en daarmee was deze gewonnen jackpot de hoogste die ooit was gevallen tot dat moment. In 2016 werd echter het duizelingwekkende bedrag van 1,5 miljard dollar uitgekeerd aan de winnaar van de jackpot in de Powerball loterij. Heb je een grote prijs gewonnen? Dan krijg je dit in 30 vaste termijnen uitbetaald. Uniek (en misschien verrassend) is het feit dat je de winst bij Powerball kunt laten uitbetalen in contanten. In 2012 viel de Powerball ook al en wonnen twee houders van een lot al het indrukwekkende bedrag van 580 miljoen dollar.

Live uitzending

Iedere woensdag en zaterdag wordt de trekking van de Powerball live uitgezonden, om 22:59 uur Oosterse tijd. Er zijn acht mogelijke prijzen die kunnen variëren van 4 dollar tot 1 miljoen dollar én natuurlijk is er nog de jackpot. Wist je trouwens dat de kans om te winnen bij Powerball behoorlijk hoog ligt? De kans om winst is 1 op 24,87. Zoals gezegd is de minimale jackpot in ieder geval 40 miljoen dollar. Heb je gewonnen? Dan heb je 180 dagen de tijd om je prijs te claimen. Dit kan online al binnen één dag na de trekking.

Uitbetalingen in de Amerikaanse Powerball

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat de uitbetalingen op de Powerball loterij zijn. Om deel te nemen aan de loterij kun je zoals aangegeven een lot kopen van 2 dollar, of je kans op hogere winsten vergroten met een Powerplay lot ter waarde van 3 euro. Hieronder kan je zien hoeveel je kunt winnen. Rood is hierbij de Powerball. De witte ballen zijn de standaard ballen.

Combinaties van nummers

De potentiële prijs

Odds (winstkansen)

5x Wit / 1x Rood

De Jackpot (kan variëren)

1 op 292,201,338.00

5x Wit

1,000,000 dollar

1 op 11,688,053.52

4x Wit / 1x Rood

50,000 dollar

1 op 913,129.18

4x Wit

100 dollar

1 op 36,525.17

3x Wit / 1x Rood

100 dollar

1 op 14,494.11

3x Wit

7 dollar

1 op 579.76

2x Wit / 1x Rood

7 dollar

1 op 701.33

1x Wit / 1x Rood

4 dollar

1 op 91.98

1x Rood

4 dollar

1 op 38.32

De Powerplay

Met Powerplay, dus door een euro extra te betalen voor een lot, krijg je bij een winnende combinatie te maken met de multiplier. Zo kan je van een winst van 1 miljoen dollar (5x Wit) een winst van 2 miljoen dollar maken, terwijl je bij een winst van 4 euro de winst met 10 kan vermenigvuldigen tot 40 euro. Dan zijn het ineens toch mooie prijzen! Het is afhankelijk van de multiplier die bij de editie wordt getrokken met hoeveel je de winst mag vermenigvuldigen. Dit kan variëren tussen x2 tot x10. Alleen voor de jackpot geldt geen multiplier.

Wat als je de Powerball loterij wint?

Powerball heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd en je kunt overal ter wereld meespelen. Zo kun je online via een tussenpartij deelnemen aan het Amerikaanse Powerball. Via een formulier geef je aan of je één of meerdere rijtjes met getallen wilt kiezen en of je gebruik wilt maken van de Powerplay optie. Na je keuze kunnen de Powerball loten worden gescand en neem je officieel deel. Winnaars worden via de e-mail of SMS op de hoogte gehouden van het resultaat. Win je 50,000 dollar of meer, dan moet je de prijs zelf komen ophalen in Amerika. Daarbij horen in Amerika geldende winstbelastingen.