LOTERIJ.NET alles over loterijen

Euromillions loterij

 EuroMillions is de Europese variant van het Amerikaanse MegaMillions. Deze grote loterij is ontstaan in februari 2014 en en georganiseerd door drie landen: Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bij EuroMillions heb je 13 kansen om te winnen en de jackpot is nooit lager dan 17 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per trekking ligt echter een stuk hoger. Zo kan je voor de jackpot gemiddeld ruim 56 miljoen euro winnen, met een maximum van 190 miljoen euro. De laagst mogelijke combinatie met EuroMillions is 3,20 euro waard. Laten we eens kijken naar hoe deze loterij te werk gaat.
 

Deelnemende landen in EuroMillions

 
De EuroMillions loterij is zoals gezegd begonnen uit een alliantie van drie landen; Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. Later hebben Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, België en Ierland zich hierbij aangesloten. Elke dinsdag- en vrijdagavond vindt er een trekking plaats in Parijs. Een lot kost je 2,50 euro per ingezette lijn met getallen en in diverse landen is er een extra optie gecreëerd om meer te kunnen winnen. Zo kan je in Ierland één euro extra inzetten voor de Plus-optie. In Frankrijk kan je 0,50 euro extra inzetten per gespeelde lijn getallen en ook Portugal heeft een aanvullende optie. Overigens is EuroMillions vandaag de dag op meer plekken dan de bovengenoemde landen te spelen, waaronder ook kleinere staten als Liechtenstein en Monaco. Steeds meer landen proberen zich aan te sluiten bij deze gewilde loterij, zo overweegt ook Zweden om deze officiele loterij aan te gaan bieden aan hun inwoners.
 

Wat betekent de EuroMillions loterij?

 
De EuroMillions loterij is een transnationale loterij met een progressieve jackpot tot een bepaalde hoogte. Dit betekent dat loterijen uit diverse Europese landen de krachten hebben gebundeld en samen zorgen voor een extra hoge prijzenpot. Hoewel een selectief aantal landen deelnemen binnen de EuroMillions loterij, mogen ook inwoners van andere landen deelnemen. Zo zijn inwoners van Hongarije en Rusland ook al eens in de prijzen gevallen bij de EuroMillions loterij.
 
Hoe werkt EuroMillions?
 
Bij EuroMillions kies je in totaal zeven getallen. Vijf van die getallen kies je uit de reguliere groep ballen tussen de 1 en 50. Daarnaast kies je twee zogenaamde ‘lucky star’-getallen, waarvan er in totaal twaalf zijn. Maak je de perfecte combinatie van vijf reguliere getallen en twee lucky star getallen, dan ben jij de gelukkige winnaar van die geweldige jackpot! Maar niet getreurd: ook bij een kleinere combinatie kun je in de prijzen vallen. Hieronder een overzicht van je winstkansen en uitbetalingen. Onderliggende getallen gelden officieel sinds 27 september 2016:
 
Combinaties van nummers De potentiële prijs Odds (winstkansen)
5x nummers / 2x lucky star De Jackpot (kan variëren) 1 op 139.838.160
5x nummers / 1x lucky start 303.798 euro 1 op 6.991.908
5x nummers 31.448 euro 1 op 3.107.515
4x nummers / 2x lucky star 3.076 euro 1 op 621.503
4x nummers / 1x lucky star 164 euro 1 op 31.075
3x nummers / 2x lucky star 104 euro 1 op 14.125
4x nummers 58 euro 1 op 13.811
2x nummers / 2x lucky star 19 euro 1 op 985
3x nummers / 1x lucky star 14 euro 1 op 716
3x nummers 12 euro 1 op 314
1x nummers / 2x lucky star 10 euro 1 op 188
2x nummers / 1x lucky star 8 euro 1 op 49
2x nummers 4 euro 1 op 22
 

Jackpot cap

 
EuroMillions bestaat sinds 2004 en in 2009 werden nieuwe regels ingevoerd. Eén van die nieuwe regels was de zogenaamde jackpot cap, die ervoor zorgt dat een jackpot niet hoger mocht zijn dan een vooraf vastgesteld bedrag. In eerste instantie was dit 185 miljoen euro, maar later is besloten dat de jackpot met maximaal 5 miljoen euro mag groeien wanneer een jackpot met de jackpot cap is gevallen. Vervolgens zijn de regels met betrekking tot de jackpot nog een aantal keer gewijzigd. De volgende twee regels zijn ingegaan:
De Jackpot cap is permanent 190 miljoen euro. Is de jackpot cap na twee trekkingen niet gevallen, dan wordt het jackpot bedrag uitgekeerd aan de selectie winnaars onder de jackpot, waardoor iedere winnaar extra veel krijgt uitgekeerd.
Nieuwste en huidig reglement: Jackpot cap nog altijd 190 miljoen euro. Nu wordt de jackpot pas uitgekeerd als deze vijf trekkingen op rij niet is gevallen
De hoogste winsten
Het is de droom van menig mens om die enorme jackpot in de EuroMillions loterij te winnen. Het kiezen van de juiste combinatie reguliere getallen en lucky stars is niet lastig, maar de perfecte combinatie ook daadwerkelijk winnen is dat wel. Toch hebben diverse Europeanen in het verleden al mogen genieten van een speciale jackpot. De hoogst mogelijke jackpot ter waarde van 190 miljoen euro is tot zover drie keer gevallen. De gelukkige winnaars met een single lot waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Andere opvallende winsten in de EuroMillions loterij zijn de volgende:
17 november 2016: Maar liefst 20 mensen uit verschillende Europese landen winnen samen de mega jackpot ter waarde van 183.109.057 euro.
Tussen 28 september 2007 en 26 september 2008 vallen drie mega jackpotten, welke achtereenvolgens door 14, 16 en 15 mensen tegelijk worden gewonnen.
Gemiddeld twee of drie keer per jaar vinden speciale trekkingen plaats, waarbij een vast jackpot bedrag wordt uitgekeerd, in de meeste gevallen met een waarde van 100 of 130 miljoen euro
 

Hoe EuroMillions te spelen vanuit Nederland?
 

Iedereen kan EuroMillions spelen. Het is namelijk super simpel en natuurlij kook leuk om te spelen! Kies simpelweg vijf nummers uit een groep van 50 en kies twee lucky start uit een groep van twaalf. Iedere combinatie van vijf reguliere getallen en twee lucky stars staan voor een lijn en je kunt hier maximaal 10 per keer van maken. Als je wilt kun je tot vier weken voor de trekking een lijn maken. Per lijn betaal je zoals gezegd 2,50 euro of meer in speciale gevallen. Met Direct Debit kan je doorlopend meespelen in de EuroMillions loterij. Misschien ben jij dan wel degene die er met de hoofdprijs vandoor gaat!
European Millionaire Maker
Tot slot is er nog de unieke European Millionaire Maker. Als deelnemer aan de EuroMillions loterij kwalificeer je jezelf officieel voor dit evenement, waarbij uit een trekking nog een keer extra winnaars worden verkozen. Ben je één van deze gelukkige winnaars, dan ben je in één klap een miljoen euro rijker!