LOTERIJ.NET alles over loterijen

Koop loten voor de El Gordo Navidad

 El Gordo, ook wel The Fat One of vrij vertaald De Dikke genoemd, is de grootste loterij ter wereld. Jaarlijks wordt deze loterij op 22 december in Spanje gehouden, waarbij miljoenen Spanjaarden naar de live televisie-uitzending kijken.
 
In Spanje zijn loterijen ontzettend populair. Zo worden de Spanjaarden gezien als de grootste afnemers van loten voor een grote variatie aan loterijen. Dit is ook te zien in het straatbeeld. Op bijna elke hoek van de straat kun je wel loten kopen in Spanje, met name door verkopers die bij de supermarkten staan. Alle verschillende loterijen worden georganiseerd door verschillende instanties.
 
Grootste ter wereld
El Gordo is de grootste loterij van Spanje en daarmee ook van de hele wereld. Hierin wordt gespeeld om een prijzenpot van 2,5 miljard euro. De trekking is altijd rond kerst op 22 december en wordt live uitgezonden op tv. Naar deze uitzending kijken miljoenen Spanjaarden.
 
El Gordo wordt georganiseerd sinds 1812 en gebruikt nog steeds dezelfde wijze als bij de eerste keer. De trekking begint om 8 uur ’s ochtends, onder het toeziend oog van de president, een notaris en alle aanwezigen in de studio. Bij de trekking rollen er ballen met cijfers door twee buizen. Wanneer er een nummer gevallen is, zingen weeskinderen de nummers voor.
 
Grote variatie aan Spaanse loterijen
 
In Spanje is het heel normaal om mee te doen aan een loterij en daarom zijn er ook veel verschillende aanbieders hier actief. Denk bijvoorbeeld aan EuroJackpot, dat ook actief is Nederland. Deze jackpot wordt tegelijkertijd gehouden in veel verschillende landen door heel Europa en kan door het grote aantal deelnemer snel oplopen. Zo stond de jackpot in 2015 op 90 miljard euro.
 
Verder heb je ook veel Spaanse loterijen, zoals de bekende ONCE loterij. Deze loterij wordt al georganiseerd sinds 1938 en gebruikt het geld dat is ingezameld voor de organisatie die hulp aanbiedt aan blinden en slechtzienden. De loten van ONCE worden dagelijks verkochten op straat en in kiosken.
 
Daarnaast heb je Bonoloto, een kleinere loterij die de trekking doordeweeks doet. Bonoloto is opgericht in 1988 en richt zich voornamelijk op spelers die minder geld uit willen geven aan loten. De loten van Bonoloto zijn daarom ook goedkoper dan van andere loterijen. Daarnaast is een van de populairste loterijen La Primitiva. Deze loterij is vergelijkbaar met de Nederlandse Lotto, waarin de speler zes getallen uitkiest, plus een reservegetal. Hiervan is de trekking iedere donderdag en zaterdag.
 
Spaanse kerstloterij El Gordo
 
El Gordo is een Spaanse loterij die altijd getrokken wordt op 22 december. Steeds meer mensen buiten Spanje kopen tegenwoordig een lot, of een deel van een lot, voor deze loterij, wanneer ze bijvoorbeeld op vakantie zijn in het land. Ook online kun je deze loten kopen. Maar waarom zal je per se een lot voor deze Spaanse loterij willen kopen, helemaal als je zelf niet Spaans bent?