LOTERIJ.NET alles over loterijen

Nederland op 4e plaats met vrijgevige loterijen

De Nederlandse loterijen blijken behoorlijk vrijgevig wanneer het gaat om het verdelen van het prijzengeld. In Nederland gaat 25% van de inkomsten naar de goede doelen en komt 50% ten goede aan de winnaars van de loterij. Met een totale inkomstenbron van 1,9 miljard euro per jaar levert dat behoorlijke bedragen op voor zowel de goede doelen als de winnaars. Met name in Spanje, Frankrijk, Engeland en Italië liggen de inkomsten nog een stuk hoger. Geen van die landen kan tippen aan de vrijgevigheid van Nederland.

Geld naar de goede doelen

In Nederland gaat 25% van de inkomsten van de loterijen naar de goede doelen. Nederland staat daarmee op de 4e plaats in Europa, een goede score. Portugal is het land dat het meest geeft aan de goede doelen, in Spanje en Frankrijk is daar juist weinig ruimte voor. In de beide landen gaat slechts 2% van de inkomsten naar de goede doelen. In Frankrijk komt 65% van de inkomsten ten goede aan de deelnemers. In Noorwegen ligt dat percentage nog hoger, de loterijen daar geven 75% van de inkomsten aan de spelers en reserveren 16% voor goede doelen.

Portugal bovenaan de lijst

In Portugal is er 31% van de inkomsten voor goede doelen, waarmee dit het land is met de meest vrijgevige loterijen. Ook in Ierland is er sprake van 31% voor de goede doelen, al liggen de totale inkomsten daar een stuk lager. Finland is een goede derde, Nederland staat vervolgens op de 4e plaats. Onder ons staat Engeland, gevolgd door Denemarken en België. Meespelen met een Postcode Loterij of de Staatsloterij in Nederland levert dus een goede kans op een mooi bedrag op. Daarnaast zorgen de loterijen ervoor dat ook de goede doelen er baat bij hebben dat er in Nederland zoveel mogelijk mensen meespelen.