LOTERIJ.NET alles over loterijen

Loterij maakt gelukkig, maar niet altijd en automatisch

We zouden het allemaal wel willen, de loterij winnen. Een enorm geldbedrag van een miljoen of meer, om daarmee te kunnen doen wat we willen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit geld niet automatisch gelukkig maakt. Een van de winnaars van meer dan een miljoen euro geeft aan dat ze vooral haar gezondheid belangrijk vindt. Die is namelijk niet te koop. Experts geven aan de andere kant aan dat geld wel degelijk gelukkig kan maken, mits het op de juiste manier wordt uitgegeven.

Goede gezondheid heel belangrijk

Winnares Germaine uit Sittard won meer dan een miljoen euro met de Postcode Kanjer van de Postcode Loterij. Ze is dolblij met het geld en vindt het fantastisch dat ze dingen kan doen die eerst niet mogelijk waren. Toch is het haar gezondheid die haar echt gelukkig maakt. “Als je ziek bent, maakt het echt niet uit of je nu één, twee of drie miljoen euro hebt. Een goede gezondheid kun je niet kopen,” vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.

Het geeft goed aan dat het met geld niet lukt om alles te kopen. Toch kan een beetje meer geld vooral mensen met een kleine beurs gelukkiger maken. En mensen met een grotere beurs moeten vooral goed kijken waar ze het geld aan uitgeven.

Geld uitgeven: de manier waarop telt

“Ervaringen maken veel gelukkiger dan dure spullen,” vertelt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Hij vervolgt: “En het is een goed idee om vaker iets kleins te kopen als verrassing of cadeau, dan één keer iets (heel) groots. En dan het liefst om iemand anders mee te verrassen, want dat maakt veel gelukkiger dan iets nieuws voor onszelf.” Geld maakt wat dat betreft gelukkig, mits dat op de juiste manier wordt uitgegeven aan de juiste ervaringen.