LOTERIJ.NET alles over loterijen

Belastingdienst heeft geldprijs terecht als loon aangemerkt

De rechter stelt de Belastingdienst ook in hoger beroep in het gelijk over een geldprijs uit een loterij die als loon werd aangemerkt. Het gaat om een vrouw die al in 2013 drie nieuwe medewerkers aanbracht voor het bedrijf. Daarvoor ontving ze een bedrag van ruim 3.200 euro als bonus. Daarnaast kon ze meedingen in een loterij voor nog eens 20.031 euro. Ook die prijs wist ze te winnen, waardoor haar jaaropgave aanzienlijk hoger uitviel. Ze gaf de geldprijzen echter niet op bij de Belastingdienst. De fiscus ontdekte de ontvangen bedragen door de aangifte van de werkgever en besloot een naheffing op te leggen. 

Ruim 20.000 euro geldprijs als loon

De Belastingdienst merkte de ruim 20.000 aan gewonnen geld aan als loon. De prijzen uit loterijen zijn standaard belast met kansspelbelasting. Indien er sprake is van een duidelijke combinatie met een dienstverband kan de fiscus daar anders in beslissen. In dit geval is er sprake van een loterij binnen een bedrijf. De rechter oordeelt dat het daarom terecht is dat de Belastingdienst het gewonnen geld ook als loon behandelt. Dat gebeurde eerder ook al een keer, maar de vrouw besloot daarop in hoger beroep te gaan om het opnieuw aan te kunnen vechten.

Bezwaar ongegrond verklaard

Dat is helaas niet succesvol gebleken. Het bedrag dat ze won met de loterij wordt opnieuw aangemerkt als loon. De rechter stelt de Belastingdienst opnieuw in het gelijk. Inmiddels heeft de vrouw daarmee dus ook behoorlijke gerechtelijke kosten moeten maken, die voor eigen rekening komen. Het is niet bekend of er daardoor nog een bedrag over is van het geld dat ze won in de loterij. Wel geeft het aan dat het altijd verstandig is om gewonnen bedragen netjes op te geven bij de Belastingdienst, om problemen daarmee achteraf te voorkomen.