LOTERIJ.NET alles over loterijen

100.000 gewonnen in de loterij: moet ik kansspelbelasting betalen?

Een mooi bedrag gewonnen in de loterij? Houd er rekening mee dat je mogelijk kansspelbelasting moet betalen. Sterker nog, in principe moet iedereen die een prijs wint daar belasting over betalen. De belasting geldt voor geldbedragen in de loterij en tijdens een televisiequiz, net als tijdens een bingo of in een casino.

Als er sprake is van een kansspel zal de Belastingdienst standaard 30,1 procent belasting innen (2018). Dat percentage geldt voor bedragen vanaf 449 euro, omdat het daaronder niet nodig is om kansspelbelasting te betalen.

Belasting over gewonnen prijzen

De belasting over gewonnen prijzen geldt ook voor niet-geldbedragen. Dat betekent dat ook een gewonnen auto, een televisie of een vakantiereis kan leiden tot een aanslag door de Belastingdienst. Die gaat daarbij uit van de adviesverkoopprijs van datgene dat er is gewonnen. Bij nieuwe personenauto’s rekent de Belastingdienst met een waarde van 85 procent van de catalogusprijs.

Het is belangrijk om rekening te houden met de belasting die je dient te betalen, op het moment dat je een prijs wint in de loterij. Als je daar geen rekening mee houdt kan het anders een vervelende verrassing zijn.

Uitzondering: de Staatsloterij

Er geldt één uitzondering, namelijk voor prijzen bij de Staatsloterij. De bedragen die je daar kunt winnen zijn belastingvrij, waardoor je daar geen rekening mee hoeft te houden. Bij een kansspelbelasting van 30 procent scheelt dat behoorlijk in de te winnen bedragen.

Het is verstandig om goed op te letten of er sprake is van kansspelbelasting op het moment dat je een prijs wint. Zo voorkom je vervelende verrassingen en weet je precies welk bedrag je netto wint, als je een keer in de prijzen valt en een van de gelukkigen bent.